Wij werken aan en voor een beter millieu !!

   Tehnisch Bureau Hamar
Ideale plantenvoeding

In de natuur wordt de ontlasting van dieren vanzelf opnieuw gebruikt. Het is ideale plantenvoeding; het bevat nuttige mineralen en spore-elementen. Het maakt, anders gezegd, onderdeel uit van de eeuwige natuurlijke kringloop. Geldt voor menselijke faecaliën niet hetzelfde? We kunnen ons dat moeilijk meer voorstellen: ons huidige rioolstelsel voert onze ontlasting zo snel mogelijk af, alsof het vergif is. Natuurlijk: onze faecaliën kunnen schadelijke ziektekiemen en parasieten bevatten. Daarom is het belangrijk dat we daar op een juiste manier mee omgaan. Maar betekent dat noodzakelijk een peperduur rioolsysteem, waarbij ook nog eens heel veel water wordt verspild?
Willen we de menselijke ontlasting ook onderdeel maken van de natuurlijke kringloop, dan hebben we helemaal geen spoelwater nodig. En we kunnen toch beschikken over hygiënische, comfortabele sanitaire voorzieningen. In een composttoilet composteren onze faecaliën, net als in de natuur, tot een gezonde, bruikbare compost. Het enige wat we daarbij nodig hebben, net als bij een composthoop, is voldoende plantaardig materiaal (vlas- of hennepsnippers), voldoende vocht en zuurstof. Het resultaat: een droge, naar bosgrond geurende compost. Na een seizoen na-composteren op de composthoop kan deze compost zonder gezondheidsrisico's in de moes- of siertuin verspreid worden.

* Genoeg koolstof bevattende delen

zoals vlassnippers of hennepsnippers, die de stikstof in de faecaliën binden en die een teveel aan vocht opnemen

* Zuurstof

want compostering is een aeroob proces. De micro-organismen die onze faecaliën omzetten in compost kunnen hun nuttige werk alleen doen als ze voldoende zuurstof krijgen. Daarom wordt het composttoilet, net als een composthoop, regelmatig gekeerd. En een filterslang zorgt ervoor dat een eventueel teveel aan vocht kan worden afgevoerd

* Warmte

Daarom plaatsen we een composttoilet in een ruimte waar het niet kouder dan 10 graden Celsius wordt. Bij een temperatuur onder de vijf graden is de aktiviteit van micro-organismen nog maar heel gering. Elke tien graden die de temperatuur stijgt, verdubbeld het bacterieleven.

* Hoe zit het met de lucht?

Stinkt zo een composttoilet niet vreselijk? Nee. Zelfs wie zijn hoofd tot vlak bij de zitting van een composttoilet brengt zal merken dat er niets te ruiken is. Dat kan ook niet, want een luchtafvoerbuis met een klein elektrisch ventilatortje zorgt ervoor dat alle nare luchtjes voortdurend uit het toilet worden weggezogen. Zelfs direct nadat iemand op het toilet geweest is ruik je niets. Dat kun je van een spoeltoilet niet altijd zeggen

* En met de hygiene?

In een goed composttoilet komt gerijpte compost niet in aanraking met het verse materiaal. Na de eerste fase van verzamelen en voorcomposteren volgt een tweede fase van composteren en narijpen. Omdat de rijpe compost mogelijk nog schadelijke coli-bacteriën kan bevatten moet deze na het legen van het composttoilet nog een jaar verder rijpen op de composthoop. Daarna is het materiaal volkomen onschadelijk voor de gezondheid. Het eventuele teveel aan vocht, dat in de eerste fase via een filterslang uit het toilet weg kan stromen, kan op volkomen hygiënische wijze worden afgevoerd. Bijvoorbeeld via de afvoerbuis van het fonteintje in de toiletruimte, of met een slang naar een elders gelegen composthoop.

* Waarom liever geen riool?

Een gezin van vier personen produceert in een composttoilet per jaar slechts ruim een halve kruiwagen gecomposteerde faecaliën. Datzelfde gezin gebruikt met een spoeltoilet jaarlijks maar liefst 160 kuub drinkwater (gemiddeld) om dat kleine beetje weg te werken. In de rioolzuiveringsinstallatie moet dit water, inmiddels vermengd met al het andere (ook industriële en dus zwaar vervuilde) afvalwater, gezuiverd worden. Het rioolslib, dat eruit gefilterd wordt, is chemisch afval. Moderne, aangepaste installaties halen ook de fosfaten eruit, waardoor de hoeveelheid slib verdubbelt. Het vermoeden bestaat dat rioolzuiveringsinstallaties virussen van allerlei ziektes kunnen verspreiden. Ook zitten er medicijnresten, hormonen en kunststofdeeltjes in het afgevoerde, "gezuiverde" water. Het rioolstelsel voert bovendien in rap tempo regenwater en weggepompt grondwater af waardoor goed drinkwater - zelfs in ons waterige landje - schaars en duurder wordt.

* Is het moeilijk om aan een composttoilet te komen?

Nee. Ze zijn te koop van klein en eenvoudig tot groot en complexer. Maar u kunt er ook zelf een bouwen. De onderdelen die moeilijk zelf te maken zijn, zijn los te koop.
Bel Technisch Bureau Hamar 06 45295894 voor informatie, prijzen, offerte of bestelling. Of stuur een e-mail door onderstaande link te volgen

Joomla SEF URLs by Artio